dl10_web.jpg

Om David

lagercrantz_david_15.jpg
 

Det som inte dödar oss lanseras världen över hösten 2015 och går direkt upp som etta på topplistorna i  USA, England, Frankrike, Tyskland och Spanien mfl.

 

David Lagercrantz är en svensk journalist och bästsäljande författare. Han är son till Olof och Martina Lagercrantz och uppvuxen i Solna och Drottningholm. 

Efter studier i filosofi och religion utbildade han sig på Journalisthögskolan i Göteborg. Under fyra år arbetade han på Expressen, Skandinaviens då största tidning, som kriminalreporter, och bevakade åttio- och nittiotalets stora mordfall i Sverige.

Som författare debuterade han 1997 med historien om äventyraren Göran Kropp, som utan syrgas och bärare besteg Mount Everest, veckan efter en av de största katastroferna någonsin på berget. Boken blev en framgång, både i Sverige och internationellt, och gav förutsättningar för ett fortsatt författarskap.  

 
lagercrantz_david_14.jpg
 
 

Det skönlitterära genombrottet kom med Syndafall i Wilmslow – en historisk roman om den engelske matematikern Alan Turing. Boken såldes till arton länder.

 
 
books.jpg
 
lagercrantz_david_16.jpg

Det skönlitterära genombrottet kom med Syndafall i Wilmslow – en historisk roman om den engelske matematikern Alan Turing. Boken såldes till arton länder.

2011 publicerade han – i samarbete med fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic – biografin Jag är Zlatan som sålde i 500 000 inbundna exemplar på mindre två månader, vilket gör den till den snabbast säljande boken hittills i Sverige.   

Jag är Zlatan har haft en stor läsfrämjande betydelse. Ungdomar som stått helt utanför litteraturen, fick tack vare boken en ingång till den. Jag är Zlatan har utkommit på över trettio språk och är såld i miljoner exemplar världen över. 

Den nominerades  2012 till Augustpriset, som den första boken i sitt slag, och räknas i dag som en klassiker.

I december 2013 skrev David Lagercrantz kontrakt med Norstedts förlag och Moggliden AB om att skriva fortsättningen på Stieg Larssons världssuccé om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, de så kallade Milleniumböckerna. 

Davids fösta bok i serien –  Det som inte dödar oss – lanserades världen över hösten 2015 och gick direkt upp som etta på topplistorna i bland annat USA, England, Frankrike, Tyskland och Spanien, och hyllades i tidningar som New York Times, USA Today, The Guardian, Financial Times, Wall Street Journal, The Times, Der Spiegel och Le Monde.

De internationella filmrättigheterna köptes av Sony Colombia Picture och inspelningen påbörjades i januari 2018 under ledning av regissör Fede Alvarez. Clarie Foy – som spelar drottning Elisabeth i teveserien The Crown – gör rollen som Lisbeth Salander. Filmen hade världspremiär i november 2018.

I september 2017 kom uppföljaren i serien, Mannen som sökte sin skugga ut under stor medial uppmärksamhet, och gick upp på listorna världen över. Romanen blev årets mest sålda bok i Sverige 2017. 

Den 22 augusti 2019 släpps den sjätte boken i Millenniumserien om Lisbeth Salander, Hon som måste dö. Det blir också den sista boken i serien som David Lagercrantz skriver.

– Boken ekar av den nya tidens politiska populism, säger Lagercrantz.

 
dl10_web.jpg

PRISER/UTMÄRKELSER

  • Nominerad till Augustpriset 2012 för Jag är Zlatan Ibrahimović

  • Nominerad till The William Hill sport Book of the Year 2013 för Jag är Zlatan Ibrahimović

  • Utsedd till en av årets tre bästa deckare 2015 av tidningen Esquire för Det som inte dödar oss

  • Nominerad till 2016 Pertrona Award - Best Scandinavian Crime Novel of the Year för Det som inte dödar oss

  • Utnämnd till Årets ljudbok i USA 2018

  • Ständig hedermedlem i Läsrörelsen

  • Nominerad till The Crime Feast Award in UK

  • Vinnare av Stora E-bokspriset 2018

David Lagercrantz innehar en plats i Svenska Pen styrelse samt stöttar organisationen finansiellt. Han stöttar även Grävfonden som utbildar reportrar i undersökande journalistik samt Läsrörelsen som arbetar för att unga ska få möjligheter att läsa litteratur och utvecklas sitt språk.

David Lagercrantz bor på Södermalm i Stockholm. 

 

David Lagercrantz. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

David Lagercrantz. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Davids sommarprat

audio Block
Double-click here to upload or link to a .mp3. Learn more